Poland: polskiPoland: polski
International: english
International: englishInternational: english
Australia: english
Australia: englishAustralia: english
Austria: deutsch
Austria: deutschAustria: deutsch
Canada: english
Canada: englishCanada: english
Czechia: český
Czechia: českýCzechia: český
Denmark: dansk
Denmark: danskDenmark: dansk
Finland: suomi
Finland: suomiFinland: suomi
France: français
France: françaisFrance: français
Germany: deutsch
Germany: deutschGermany: deutsch
Hungary: magyar
Hungary: magyarHungary: magyar
Italy: italiano
Italy: italianoItaly: italianodeutsch
Netherlands: nederlands
Netherlands: nederlandsNetherlands: nederlands
Poland: polski
Poland: polskiPoland: polski
Romania: românesc
Romania: românescRomania: românesc
Slovakia: slovenčina
Slovakia: slovenčinaSlovakia: slovenčina
Spain: español
Spain: españolSpain: español
Sweden: svenska
Sweden: svenskaSweden: svenska
Switzerland: deutsch
Switzerland: deutschSwitzerland: deutsch
UAE: english
UAE: englishUAE: english
United Kingdom: english
United Kingdom: englishUnited Kingdom: english

Krajowy Urząd Finansowy, Niemcy

Landshut, Germany

Do zrealizowania wystającej ochrony przeciwsłonecznej w Krajowym Urzędzie Finansowym zastosowano izolujące cieplnie przyłącze płyty kołnierzowej Egcobox®.

W Landshut na powierzchni użytkowej 7900 m² powstała nowa centrala Krajowego Urzędu Finansowego. Budynek administracyjny dla około 400 pracowników położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie gęsto zabudowanej starówki. Obejmuje on oprócz pomieszczeń biurowych, obiekty wspólne, jak kawiarnia i część szkoleniowa i 270 miejsc postojowych w garażu podziemnym.
Z wolumenem inwestycyjnym ok. 40 milionów euro powstał budynek, który na pierwszym planie stawia jakość stanowiska pracy i charakteryzuje się długą trwałością i efektywnością przestrzenną.

Cała struktura budowlana jest utrzymywana na 5 kondygnacjach: tylko w zakresach przejściowych do sąsiedniej zabudowy i do dziedzińca oraz byłego kasyna oficerskiego jest redukowana o jedną kondygnację.
Do zrealizowania architektonicznej ochrony przeciwsłonecznej w nowym budynku finansowym zastosowano izolujące cieplnie przyłącze płyty kołnierzowej Egcobox®.

Egcobox® służy w tym przypadku jako połączenie wystającej ochrony przeciwsłonecznej i mogło zostać dopasowane przez szybką projektową produkcję odpowiednio do tego projektu.

Dzięki efektywnej współpracy z planistą konstrukcji nośnej zrealizowano 18 różnych rozwiązań specjalnych typu Egcobox® z wysokością montażu do 30 cm i długością elementów do 93 cm, które specjalnie dopasowano do sytuacji statycznej i geometrycznej.

Z przyłączami płyt kołnierzowych Egcobox® można zminimalizować powstające mostki cieplne między budynkiem i wystającymi elementami.

Izolujące cieplnie przyłącze płyty kołnierzowej Egcobox® ma następujące korzyści:

  • - można dokładnie dopasować je do potrzeb
  • - atest przez DIBt
  • - krótki czas dostawy
  • - bezpłatne oprogramowanie obliczeniowe

 

Typ budynku:

Budynek biurowy

Architekt:

Wulf & Partner, Stuttgart
www.wulfarchitekten.com

Wykwalifikowany planista:

Tragwerksplaner: Sailer, Stepan & Partner, München
www.ssp-muc.com

Przedsiębiorstwo budowlane:

Bacher, Ingolstadt
www.bacher-ingolstadt.de

Handlowiec:

Händel GmbH, Ingolstadt
www.haendel-in.de

Ukończenie:

2010

Stosowane produkty
Kontakt Kontakt

+48 22 11 00 133

Max Frank Sp. z o.o.
ul. Łopuszańska 36
02-220 Warszawa
Poland