Poland: polskiPoland: polski
International: english
International: englishInternational: english
Australia: english
Australia: englishAustralia: english
Austria: deutsch
Austria: deutschAustria: deutsch
Canada: english
Canada: englishCanada: english
Czechia: český
Czechia: českýCzechia: český
Denmark: dansk
Denmark: danskDenmark: dansk
Finland: suomi
Finland: suomiFinland: suomi
France: français
France: françaisFrance: français
Germany: deutsch
Germany: deutschGermany: deutsch
Hungary: magyar
Hungary: magyarHungary: magyar
Italy: italiano
Italy: italianoItaly: italianodeutsch
Netherlands: nederlands
Netherlands: nederlandsNetherlands: nederlands
Poland: polski
Poland: polskiPoland: polski
Romania: românesc
Romania: românescRomania: românesc
Slovakia: slovenčina
Slovakia: slovenčinaSlovakia: slovenčina
Spain: español
Spain: españolSpain: español
Sweden: svenska
Sweden: svenskaSweden: svenska
Switzerland: deutsch
Switzerland: deutschSwitzerland: deutsch
UAE: english
UAE: englishUAE: english
United Kingdom: english
United Kingdom: englishUnited Kingdom: english

Kampus Vodafone

Düsseldorf, Germany

Kampus Vodafone obejmuje 19-piętrową wieżę biurową, trzy rygle i parking. Dostarczone zostały do niego powierzchniowe rozpórki z betonu włóknistego.

W ciągu zaledwie 27 miesięcy mający 110 000 mkw. nowy budynek centrali przedsiębiorstwa telekomunikacyjnego Vodafone z około 5000 biurowych miejsc pracy został ukończony. W grudniu 2012 roku faza budowy zakończyła się i pracownicy z różnych obiektów zostali skoncentrowani na początku kwietnia 2013 roku w Düsseldorfie. Nowy budynek obejmuje 19-piętrową wieżę biurową, trzy rygle i parking.

Przedsiębiorstwo chciało zapewnić swoim pracownikom nowe i innowacyjne struktury i stworzyć wiele miejsca na kreatywność. Z tego względu tylko nieliczni z 5000 pracowników mają na stałe przypisane miejsca pracy. „Pożądany jest dowolny wybór miejsca pracy” i każdego wieczoru biurko musi być uprzątnięte, aby kolejnego dnia mógł z niego skorzystać inny pracownik. Oprócz tego pracownikom udostępniony jest zazieleniony dziedziniec, na którym również można pracować dzięki dobremu połączeniu WLAN. Wielu pracowników pracuje też kilka razy w tygodniu z domu.

Zdrowe odżywianie i sport mają dla Vodafone duże znaczenie. W stołówce z 1200 miejscami zawsze podawane są zdrowe dania, a w kampusie zintegrowane jest także małe studio fitness.
Naturalnie, także sklep Vodafone znajduje się na parterze budynku, a wszyscy klienci i mieszkańcy mogą korzystać z drogi przez kampus i oferty stołówki.

W nowym budynku zastosowano następujące produkty MAX FRANK:

  • Powierzchniowe rozpórki z betonu włóknistego do betonowania płyt dolnych i stropów
  • Rozpórki powierzchniowe trójkątne z haczykiem
  • Podpory z paskiem rdzeniowym, środkujące Egcodist
  • Wzmocnienia murowe z betonu włóknistego z akcesoriami do punktów mocowania
  • Przyłącze zbrojeniowe Stabox® do połączenia części betonowych, które zostały utworzone w różnych etapach betonowania.
  • Szalunek tracony Stremaform®

Typ budynku:

Budynek biurowy

Inwestor budowlany:

VCD-Realisierungs-GmbH & Co. KG
www.zech-group.com

Architekt:

HPP Architekten, Düsseldorf
www.hpp.com

Przedsiębiorstwo budowlane:

Zechbau GmbH, Düsseldorf
www.zechbau.de
Ed. Züblin AG, Stuttgart
www.zueblin.de

Handlowiec:

Frings-Bautechnik GmbH und Co.KG
www.frings-bautechnik.de

Ukończenie:

2013

Stosowane produkty
Kontakt Kontakt

+48 22 11 00 133

Max Frank Sp. z o.o.
ul. Łopuszańska 36
02-220 Warszawa
Poland